BAHÇE BİTKİLERİ DERNEĞİ YAZIM KURALLARI
1. Makale genel olarak; Başlık, Özet (Türkçe ve İngilizce), Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular (Bulgular ve Tartışma), Tartışma ve Sonuç (Sonuç), Kaynaklar, ana başlıkları altında hazırlanmalıdır. Eğer isteniyorsa Teşekkür bölümü Kaynaklar listesinden hemen önce yer almalıdır.
2. Makalenin tamamı (metin, çizelge ve şekiller dahil olmak üzere) 6 sayfayı geçmeyecek şekilde A4 kağıdına iki sütun olacak şekilde yazılmalıdır (sütun genişliği 7.62, sütunlar arası 0.75).
3. Makale metni, üstten ve alttan 3 cm, sağ ve sol yandan 2.5 cm boşluk bırakılarak yazılmalıdır.
4. Makale metni, 1.0 satır aralıklı ve “Times New Roman” yazı karakteri ile yazılmalıdır.
5. Makale başlığında sözcüklerin sadece baş harfleri büyük, 13 yazı karakteri büyüklüğü ile koyu ve ortalanmış olarak yazılmalıdır.
6. Yazar adları, başlıktan sonra 1 satır boşluk bırakılmalı, yazarların adları ve soyadları kısaltılmaksızın, satır ortalanarak 12 yazı karakteri büyüklüğü ile koyu yazılmalıdır. Birden fazla yazar adı virgülle ayrılarak yan yana sıralanmalıdır.
7. Yazar adlarından sonra satır boşluğu bırakılmadan yazarların çalıştıkları kurum adları, adresleri ve sorumlu yazarın e-posta adresi yer almalı, satır ortalanarak 11 yazı karakteri büyüklüğü ile yazılmalıdır.
8. Adreslerin ardından 1 satır boşluk bırakılarak “Özet” bölümüne başlanmalıdır. Özet metni 10 yazı karakteri büyüklüğü ile 1 satır aralıklı yazılmalı ve altında 1 satır boşluk bırakılarak “Anahtar kelimeler:” yer almalıdır.
9. Özet bölümünün ardından 1 satır boşluk bırakılarak İngilizce başlık satır ortalanarak 10 yazı karakteri büyüklüğü ile yazılmalıdır. İngilizce başlıktan sonra 1 satır boşluk bırakılarak “Abstract” bölümüne başlanmalıdır. Abstract metni 10 yazı karakteri büyüklüğü ile 1 satır aralıklı yazılmalı ve 1 satır boşluk bırakılarak altında “Keywords:” yer almalıdır.
10. Bölüm başlıkları ve metin, “Times New Roman” yazı karakteri ile 11 yazı karakteri büyüklüğünde yazılmalıdır.
11. Bölüm başlıkları, koyu, ilk harfleri büyük harfle ve soldan hizalı olarak, bölümler içindeki alt başlıklar ise koyu yazılmalı, başlıkların hepsi numarasız olmalıdır.
12. Makale metni, sağdan ve soldan hizalı olarak yazılmalı paragrafların ilk satırında 1 cm girinti yapılmalıdır. Paragraf aralarında boşluk bırakılmamalıdır.
13. Metin içinde literatür açıklamaları soyadı ve tarih verilmek suretiyle (Luri, 1998; Ferguson ve Watkins, 1989; Droby ve ark., 1996) düzenlenmelidir. Birden fazla kaynak belirtilmek istendiğinde bunlar noktalı virgül ile ayrılmalıdır. İkiden fazla yazar olması durumunda birinci yazardan sonra “ark.” kısaltılması yapılmalıdır.
14. Çizelge ve şekiller literatür sonuna yerleştirilmelidir.
15. Çizelge başlıkları çizelgelerin üzerine, şekil başlıkları ise şeklin altına ve ilk harfleri küçük olarak yazılmalıdır. Çizelge ve şekillerin içerikleri, “Times New Roman ” yazı karakteri ile 10 yazı karakteri büyüklüğünde olmalıdır. Çizelgelerde dikey çizgiler ve tanımlama satırları dışındaki ara satır çizgileri kullanılmayacaktır.
16. Metrik birim sistemleri (SI) kullanılmalıdır.
17. Metin içinde anılan bütün kaynaklar, “Kaynaklar” listesinde yer almalıdır. Kaynaklar listesi alfabetik sırada 10 yazı karakteri büyüklüğünde aşağıdaki gibi düzenlenmelidir.
Kitaplar için;
Yazarın soyadı, adının baş harfi, yayın yılı, (kitapta bölüm yazarları iseler, bölüm adı ve kitabın yazarı), kitabın adı, yayınevi.
Fontana, A.J., 1987. Water Activity: Why It is Important for Food Safety. In: Rockland, L.B., Beuchat, L.R. (Eds.), Water Activity: Theory and Applications to Food. Marcel Dekker, Inc., New York, pp. 287–294.
Dergiler için;
Makalede yazarın soyadı, adının baş harfi, yayın yılı, makalenin adı, derginin adı, cilt no, sayı no, sayfa no.
Turanlı, F., Şen, F., Meyvacı, K.B., Aksoy, U. 2010. Effects of short-term controlled atmosphere treatment at elevated temperature on dried fig fruit. Journal of Stored Research 46: 1-6.
URL için;
Schaeffer, L. R. 1997. Subject: Random Regressions.
http://chuckagsci.colostate.edu/wais/logs/agdg869258263.html, Erişim: Kasım 1997.
Dpt, 2002. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı. Gıda Sanayii Özel İhtisas Komisyon Raporu.
http://ekutup.dpt.gov.tr/gida/oik646.pdf, Erişim: Kasım 2002.